Site icon Soruyurdu

Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler

 

Vücudumuzdaki tüm sistemlerin çalışmasını düzenleyen, birbirleriyle uyumlu ve sorunsuz olarak çalışmalarını  sağlayan ve çalışmalarını denetleyen sistem denetleyici ve düzenleyici sistemdir. Denetleyici ve düzenleyici sistemler, sinir sistemi ve iç salgı bezlerinden oluşur.

Sinir Sistemi:

Vücudumuzdaki ve çevremizdeki tüm olayları değerlendirir ve bu olaylara uygun tepki vermemizi sağlar. Sinir sistemimiz milyarlarca sinir hücresinden(nöronlar) oluşmuştur. Vücudumuzun her noktasına kadar ulaşan, bir ağ gibi tüm vücudu sarmıştır. Sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak ikiye ayrılır.

Merkezi sinir sistemi:

Organların yönetimini ve denetimini sağlayan sistem sinir sistemidir. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. Beyinin bölümleri olarak değerlendirilen beyincik ve omurilik soğanı aslına ayrı birer organdır.

Beyin:

Beyincik:

Omurilik soğanı:

Omurilik:

Refleks:

Doğuştan Kazanılan (Kalıtsal) Refleks: Nesilden nesile aktarılır, her insanda aynı şekilde bulunur.

Sonradan Kazanılan (Şartlı) Refleks : Doğumdan sonra deneyimlerle kazanılır. Sık tekrarlanan davranışlar alışkanlık haline gelir.

Çevresel sinir sistemi:

Vücudu ağ şeklinde saran sinirlerden oluşur. Merkezi sinir sistemi ve vücut organları arasındaki sinirsel iletimi sağlar. Sinirler, vücudumuzdaki ve çevredeki uyaranlar tarafından aldıkları uyarı mesajlarını beynimizdeki ilgili bölüme iletir. Beynimiz, gelen bilgiyi değerlendirerek cevap oluşturur ve bu cevabı gerekli yapı ve organlara sinirlerimiz aracılığı ile yeniden iletir. Böylece vücudumuzun farklı kısımları da düzenli ve birbiriyle uyum içerisinde çalışır.

İç salgı bezleri:

Hipofiz bezi:

 

Troit bezi:

Pankreas:

Böbrek üstü bezleri:

Testisler:

Yumurtalık:

 

 

 

“DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version