Site icon Soruyurdu

Destek ve Hareket Sistemi

Vücudumuza destek ve şekil veren, dik durmamızı ve hareket etmemizi sağlayan sistemlerdir.

İskelet sistemi:

Unutma! Yeni doğan bebeklerdeki kemik sayısı yetişkinlerdeki kemik sayısından fazladır. Yeni doğan bebeğin vücudundaki kemik sayısı 300’ün üzerindedir. Zamanla kemikler gelişip birbirine kaynayarak birleşirler ve bu sayı azalır.

Unutma! Kemikler canlı bir yapıya sahiptir.

İskeletin görevleri:

 

Kıkırdak:

Kıkırdak hücrelerinin bir araya gelmesiyle kıkırdak doku oluşur. Kemik doku kadar sert olmamasına rağmen dayanıklı, esnek ve damarsızdır. Uzun kemiklerin uç kısımlarında, eklem kısımlarında, burun, kulak kepçesi, soluk borusu ve kaburga uçlarında bulunur. Kıkırdak;

Kemik çeşitleri:

Kemikler yapısı ve şekline göre üçe ayrılır.

1.Uzun kemik:

2.Kısa kemik:

3.Yassı kemikler:

Unutma!  Vücudun en küçük kemiği kulağımızın iç kısmında bulunan Üzengi kemiğidir.

Unutma!  Vücudun en büyük kemiği uyluk kemiğidir.

Eklemler:

Kemikleri birbirine bağlayan yapılara eklem denir. İskeletteki 206 kemik birbirine bağlanarak iskeletin oluşmasını sağlar. Eklemler oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olmak üzere üç çeşit eklem bulunur.

1.Oynar eklem:

2.Oynamaz eklem:

3.Yarı oynar eklem:

Kaslar:

İskeleti sararak vücuda şekil verir. Kasılıp gevşeyerek iskeletin hareket etmesini sağlar. Vücuttaki organların yapısını oluşturarak vücuttaki birçok faaliyetin gerçekleşmesini sağlarlar. Kaslar, yapı ve çalışması bakımından 3 çeşittir.

1.İskelet kası (çizgili kas):

2.Düz kas:

3.Kalp kası:

Unutma! Vücudumuzdaki en güçlü kas çene kasıdır. Vücudumuzdaki en hareketli kaslar göz kaslarımızdır. Vücudumuzdaki en küçük kas kulağımızın bulunan ve işitmede görevli olan kastır. Vücudumuzun en büyük kası kalçamızda bulunan kaslardır.

 

 

 

“DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version