Site icon Soruyurdu

Madde ve Isı

 

Isı nedir?

Isı akışı (ısı alışverişi):

Isı iletkeni:

Isı yalıtkanı:

Isının yayılma yolları:

Isınan maddenin taneciklerinin hareket enerjisi artar. Hareket enerjisi artan tanecikler diğer taneciklere çarparak enerjilerini aktarır. Bu şekilde ısının yayılması gerçekleşir.

Isı iletim yoluyla, konveksiyon yoluyla ve ışıma yoluyla olmak üzere üç farklı biçimde yayılır.

İletim yoluyla yayılma:

Konveksiyon yoluyla yayılma:

Işıma yoluyla iletim:

Isı yalıtımı:

 

Isı yalıtımının amacı mevcut durumdaki sıcaklığı korumaktır. Genellikle ısı yalıtımının amacı sıcaklığı artırmak olarak bilinse de böyle bir durum söz konusu değildir. Dış ortamdan gelen ısının içeriye girmesine veya dış ortama çıkacak ısının dışarıya çıkmasını engellenerek ortamın sıcaklığının korunması amaçlanır. Bunun için ısı yalıtım malzemeleri kullanılır.

 

Maddelerde ısı akışını yavaşlatmak için kullanılan malzemelere ısı yalıtım malzemeleri denir. Isı katılarda hızlı, gazlarda ise yavaş yayılır. Bunun için yalıtım malzemesi olarak içerisinde hava boşlukları bulunan malzemeler kullanılır.

Binalarda ısı kaybı en çok pencere ve kapılar, duvarlar, çatılar ve tabanlarda olur. Yalıtım malzemeleri seçilirken kullanılacağı yerlere göre seçilir. Duvarlar için strafor seçilirken, pencereler için çift cam, tabanlar için ahşap parke, çatılar için cam yünü tercih edilir.

Yaygın olarak kullanılan ısı yalıtım malzemeleri:

Yalıtım malzemeleri seçilirken dikkat edilmesi gereken özellikler:

Binalarda Isı Yalıtımı ve Önemi

 

 

“MADDE VE ISI” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version