Site icon Soruyurdu

Biyoteknoloji

 

Biyoteknoloji:

Gen Aktarımı:

Gen tedavisi:

Aşılama:

Aşılama, hastalık etkeni olan bir mikrobun zayıflatılarak veya öldürülerek vücuda verilmesi işlemidir. Bu sayede vücut, verilen mikrobu tanır ve ona karşı savunma elemanı oluşturur. Böylece hastalık etkeniyle karşılaştığında onunla kolayca savaşabilir.

DNA Parmak İzi Yöntemi: 

DNA üzerindeki benzersiz kalıplara bakılarak bir kişiyi DNA örneğinden tanımlama yöntemidir. Bu sayede adli suçlar, annelik-babalık testleri ve kalıtsal hastalıkların belirlenmesinde DNA parmak izi kullanılır.

Klonlama:

Islah (geleneksel ıslah):

Yapay seçilim:

Tüp bebek yöntemi:

Yumurtalıktan toplanan yumurtaların erkekten alınan spermler ile laboratuvar ortamında birleştirilmesi ile elde edilen embriyoların anne rahmine transfer edilmesi işlemidir. Ancak sperm hücreleri yumurta hücrelerini doğal olarak dölleyemediği zaman, özel bir aşı ile sperm hücresinin genetik bilgisini yumurta hücresine aktarılmasına aşılama ya da mikro enjeksiyon yöntemi adı verilir. Aşılama ile embriyo oluşturma oranı artar. Aşılama genellikle; sperme ait yapıların bozukluğu, spermin hareketsizliği ya da yumurta zarının kalın olduğu durumlarda uygulanan bir yöntemdir.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO):

Bir canlıdaki seçilmiş genetik özelliklerin kopyalanarak bu özellikleri taşımayan başka bir canlıya aktarılması sonucu üretilen canlılara denir.

Biyoteknolojinin olumlu yönleri:

Biyoteknolojinin olumsuz yönleri:

 

 

“BİYOTEKNOLOJİ” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.

 

Exit mobile version