Güneş ve Ay Tutulmaları

 

Evrende Dünya, Güneş ve Ay belirli bir yörüngede, belirli bir hızda ve belirli bir düzende hem kendi eksenlerinde hem de kendi aralarında hareket etmektedirler. Bu şekilde gece, gündüz ve mevsimler oluşmaktadır. Bu olaylar gerçekleşirken bazen olası farklı durumlar gerçekleşir. Bu durumlar; Güneş tutulması ve Ay tutulmasıdır.

Güneş Tutulması:

Ay’ın yörüngede hareketi aşamasında Dünya ve Güneş arasına girmesi ve bu sebeple de Ay’ın Güneş’i tamamen ya da kısmen örtmesi sonucunda gözlemlenen bir doğa olayı olayıdır.

Güneş tutulmasının olabilmesi için Ay’ın Yeni Ay evresinde olması gerekir. Ay, Dünya etrafında bir yılda 12 kez dolanır. Her bir dolanım bir ay olarak adlandırılır. Dolayısıyla Ay, Dünya ile Güneş arasına bir yıl içerisinde 12 kez girerek yeni ay evrelerini oluşturur. Ancak Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda bulunmaz. Böylece her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmez.

Ay Tutulması

Ay ve Dünya, Güneş etrafında sürekli hareket halindedir. Nadir olarak Güneş, Dünya ve Ay yan yana bir çizgi üzerindeymiş gibi dizilirler. Dünya; Güneş ve Ay’ın arasına girdiği zaman meydana gelir. Güneş’ten gelen ışınlar Dünya’dan geçemez ve Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer ve böylece Ay görülmez. Bu olaya Ay tutulması denir.

Ay tutulmaları ancak dolunay evrelerinde olabilir. Ay’ın Dünya etrafında tam bir dolanımı bir ay olarak adlandırılır. Dünya, Ay ile Güneş arasına bir yıl içerisinde 12 kez girerek dolunay evresini oluşturur. Bu süreçte Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuya geldiğinde Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer ve böylece Ay tutulması gerçekleşir.

Güneş ve Ay Tutulmasını Karşılaştıralım

 

 

“GÜNEŞ VE AY TUTULMALARI” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.

Yorum Yap!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir