Site icon Soruyurdu

Dolaşım Sistemi

 

Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır. Sindirim sonucu ayrışan besin yapıtaşları hücrelerin içerisinde dışarıdan alınan oksijen ile parçalanarak enerjiye dönüşür. Besin ve oksijenin hücrelere taşınması ve metabolik olaylar sonucunda oluşan karbondioksit ve zararlı maddeleri hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir.

Dolaşım sisteminin görevleri:

Dolaşım sisteminin kısımları:

İnsanda dolaşım sitemi; kan, kalp ve kan damarlarından oluşur.

1.Kalp:

Unutma! Besin ve oksijen yönünden zengin olan kana temiz kan denir. Besin ve oksijen yönünden fakir olan kana kirli kan denir.

2.Kan:

Vücudumuz için gerekli olan besin ve oksijeni hücrelere ulaştıran, hücrelerde oluşan karbondioksit ve zararlı maddeleri hücrelerden uzaklaştıran sıvıya kan denir. Kan, tüm hücreler ile temas halindedir. Kanımızın yaklaşık olarak %55’i plâzma adı verilen sıvı kısmından, %45’i kan hücrelerinden oluşmaktadır. Kan plazması; %90 su, %10’u besinlerden (yağ, glikoz, protein, vitamin, mineral ve hormon gibi organik ve inorganik) oluşur. Kan hücreleri; alyuvar, akyuvar ve kan pulcuklarıdır.

Alyuvar:

Akyuvar:

Kan pulcukları:

3.Kan damarları:

Kan damarları vücudu bir ağ gibi sararak temiz kanın vücuttaki bütün hücrelere iletilmesini ve hücrelerde kirlenen kanın tekrar toplanmasını sağlar. Yapı ve görevlerine göre atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar olmak üzere üç çeşittir.

Atardamarlar:

Toplardamarlar:

Kılcal damarlar:

Kanın vücutta dolaşımı:

Kanın kalpten pompalandıktan sonra kalbe deri dönmesine dolaşım denir. Küçük kan dolaşımı ve büyük kan dolaşımı olmak üzere iki türlü dolaşım vardır.

Küçük kan dolaşımı:

Büyük kan dolaşımı:

Kan grupları ve kan alışverişi:

Unutma! Sıfır ve AB kan grupları farklı özelliğe sahip olarak bilinmektedirler. Sıfır kan grubu genel verici olarak, AB kan gurubu genel alıcı olarak bilinir. Fakat günlük yaşamda böyle bir uygulama yoktur. Farklı kan grupları arasında yapılacak kan alışverişi sağlık problemlerine ve hatta ölüme yol açabilir.

Örnek: Her kan grubu sadece kendi grubuna kan verebilir veya kendi grubundan kan alabilir. Ayrıca Rh+ veya Rh-  faktörünün uyumlu olunmasına da dikkat edilmelidir. Yani A Rh(+) kan grubuna sahip bir kişi sadece A Rh(+) kan grubuna sahip bir kişiye kan verebilir.

Kan bağışı:

 

 

 

“DOLAŞIM SİSTEMİ” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version