Site icon Soruyurdu

Yakıtlar

 

Yakıt:

Yanma özelliğine sahip, yandığı zaman çevresine ısı veren maddelere yakıt denir. Yakıtlardan elde edilen enerji ısınma, aydınlanma, araç ve makineleri çalıştırma gibi pek çok alanda kullanılır.

Yakıt çeşitler:

Yakıtlar; katı, sıvı ve gaz yakıtlar olmak üzere üç çeşittir.

Katı yakıtlar:

Sıvı yakıtlar:

Gaz yakıtlar:

Enerji kaynakları:

Enerji kaynakları yenilenemez enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak ikiye ayrılır.

 

Yenilenemez enerji kaynakları:

Bir defa kullandıktan sonra tekrar kullanılmayan ve kullanıldıkları zaman tekrar yenilenebilmeleri milyonlarca yıl süren enerji kaynaklarına yenilenemez enerji kaynakları denir. Yenilenemez enerji kaynakları; fosil yakıtlar ve nükleer enerjidir.

Fosil yakıtlar;

Nükleer enerji;

Yenilenebilir enerji kaynakları:

Kullanıldıkları zaman miktarları azalmayan enerji kaynaklarıdır. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerjisi, jeotermal enerji ve biyokütle enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları çevreye zarar vermezler.

 

Güneş enerjisi;

Rüzgar enerjisi;

Hidroelektrik enerjisi;

Jeotermal enerji;

Biyokütle enerjisi;

Yakıtlar ve çevre:

Soba ve doğal gaz zehirlenmeleri:

Soba ve doğal gaz zehirlenmelerinden her yıl binlerce insan zehirlenmektedir. Isınma amaçlı kullandığımız odun, kömür, doğal gazın yanması sonucu etrafa zehirli gazlar çıkar. Çıkan bu zehirli gazlardan biri olan karbon monoksit gazı zehirlenmenin başlıca sebebidir. Karbon monoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Soluduğumuz hava ile vücudumuza giren bu gaz kana karışır ve oksijen alımını engelleyerek zehirlenmeye neden olur. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir.

Zehirlenme belirtileri:

Soba ve doğal gaz zehirlenmelerine karşı önlemler:

 

 

 

 

“YAKITLAR” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version