Site icon Soruyurdu

Işığın Kırılması ve Mercekler

 

Işığın kırılması:

Unutma! Birim hacimdeki madde miktarına yoğunluk denir. Yoğunluk maddenin sahip oluğu kütlesinin hacmine oranıdır. “d” ile gösterilir. Birimi g/cm3 veya kg/m3 olarak ifade edilir.

Işığın kırılmasıyla ilgili kavramlar:

Normal: Yapılan işlemleri kolaylaştırmak için, ortamları birbirinden ayıran yüzeye dik olarak çizilen hayali çizgidir. “N” ile gösterilir.

Gelen ışın: Ortamları ayıran yüzeye gönderilen ışına denir.

Gelme açısı: Gelen ışın ile normal arasındaki açıya denir.

Kırılan ışın: Ortam değiştirirken doğrultu değiştiren ışına denir.

Kırılma açısı: Kırılan ışın ile normal arasındaki açıya denir.

Kırılan ışığın özellikleri:

1) Gelen ışın, normal ve kırılan ışın aynı düzlemdedir.

2) Işık ışınları bir ortamdan yoğunlukları farklı başka bir ortama geçerse daima gelme ve kırılma açıları farklı olur.

3) Işık, az yoğun bir ortamdan çok yoğun bir ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Işığın kırılması sonucu az yoğun bir ortamdan bakan kişi, daha yoğun bir ortamdaki cismi olduğundan daha yakın görür.

4) Işık, çok yoğun bir ortamdan az yoğun bir ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır. Çok yoğun ortamdan bakan kişi ise az yoğun ortamdaki cismi olduğundan uzak görür.

5) Işık bir ortamdan diğerine dik açı (90 derece) ile girerse kırılmadan diğer ortama geçer. Kırılma olayının gerçekleşmesi için ışının yüzeye dik açıdan farklı bir açıyla gelmesi gerekir.

6) Kırılmada ışığın izlediği yol tersinirdir yani aynı yoldan geri döner.

7) Işığın saydam ortamlardaki kırılma miktarı ortamın yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Ortamın kırıcılığı yoğunluğa bağlıdır. Yani kırıcılığın artması ışığın kırılma miktarının artmasıdır. Ortamın yoğunluğu arttıkça ortamın kırıcılığı da artar, ortamın yoğunluğu azaldıkça kırıcılığı da azalır.

8) Işığın ortamlardaki yayılma hızı ortamın yoğunluğuna bağlıdır. Yoğunluk arttıkça ışığın yayılma hızı azalır, yoğunluk azaldıkça ışığın yayılma hızı artar. Benzetim yapacak olursak; “Trafikte yoğunluk fazla olursa araçların hızı azalır.” diyebiliriz.

Mercekler:

İnce kenarlı mercekler (yakınsak):

Kalın kenarlı mercekler (Iraksak):

 

 

 

“IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.
Exit mobile version